Musiikkilääketieteen palkinto 2022 Päivi Arjakselle

Kuva: Patrik Stenström

Sellisti, FT Päivi Arjas on kehittänyt muusikoiden hyvinvointia aktiivisesti vähintään kahden vuosikymmenen ajan erityisesti esiintymis- oppimisvalmennuksen saralla. 

Väitöskirjansa Päivi teki muusikoiden esiintymisjännityksestä Jyväskylän ylipistoon vuonna 2002 toimiessaan sellonsoiton opettajana. Hän siirtyi 15 vuotta sitten Sibelius-Akatemiaan esiintymis- ja oppimisvalmennuksen lehtoriksi, ja on toiminut myös jousisoitinten ainejohtajana viimeiset 10 vuotta.   

Päivi on kehittänyt esiintymis- ja oppimisvalmennuksen opetusta Sibelius-Akatemiassa ja luonut merkittävän esiintymis- ja oppimisvalmennuksen opintokokonaisuuden, jonka suorittaa vuosittain suuri määrä Taideyliopiston opiskelijoita. Hän on myös ollut keskeinen henkilö muusikoiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien nettisivujen kehittämisessä. Moniammatillisen työryhmän laatimaa From Potential to Performance -nettisivua käytetään nykyisin monissa korkeakouluissa opetuksen tukena. Päivi Arjas on vetänyt lukuisia terveys- ja hyvinvointikoulutuksia yhdessä Erjan Joukamo-Ampujan kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Päivillä on erittäin laajat kansainväliset verkostot, ja hän on kysytty puhuja kotimaamme lisäksi ulkomailla esimerkiksi musiikkioppilaitoksissa ja taidekorkeakouluissa. SMULY:n hallituksessa Päivi toimi kahdeksan vuotta, joista puheenjohtajana viimeiset neljä vuotta.

Näistä syistä Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistys SMULY ry:n hallitus on päättänyt antaa Musiikkilääketieteen palkinnon 2022 Päivi Arjakselle. Haavoittunut trumpetti -kiertopalkinto luovutettiin palkitulle Tampereen Raatihuoneella 8.10.2022.

Päivin terveiset:

"Kiitos suuresta tunnustuksesta, olen hämmentynyt ja onnellinen tästä. Tahtoisin tässä yhteydessä nostaa esille kaikki ne ympärilläni olleet ihmiset, jotka ovat voimiaan säästämättä työskennelleet ergonomia- ja hyvinvointiopintojen eteen Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tiimityö yhteisen tavoitteen eteen on voimaa!"