Arkisto

Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2019 Miikka Peltomaalle

Muusikkojen liiton vuoden 2019 tunnustuspalkinto on myönnetty erikoislääkäri Miikka Peltomaalle merkittävästä työstä muusikkojen sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. 
Musiikkilääketieteeseen erikoistunut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa on edistänyt muusikkojen terveyttä ja hyvinvointia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Peltomaa on toiminut asiantuntijana useissa Muusikkojen liiton projekteissa sekä Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) tapahtumissa.

Musiikkilääketieteen päivä 2019 Kuopiossa

Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikin ja tanssin yksikkö, Kuopion Konservatorio ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö järjestivät yhteistyössä Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistyksen kanssa vuosittaisen Musiikkilääketieteen päivän Kuopion Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa 5.10.2019. 

Ohjelma koostui asiantuntijapuheenvuoroista liittyen muusikon aistiterveyteen, nuorten musiikinharrastajien ergonomiaan, fyysisen harjoittelun ja musiikin yhteyksiin sekä digitaaliseen terveyteen. Luennoimassa olivat mm. musiikkifysioterapeutti Markku Riihinen, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen ylilääkäri Kai Savonen sekä Savonia-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori Anu Kinnunen, ft, TtM. 

Osa asiantuntijapuheenvuorojen esitysdioista löytyy Jäsensivuilta. Kirjaudu jäsensivuille omalla sähköpostiosoitteellasi ja valitsemallasi salasanalla.

Musiikkilääketieteen palkinto 2019

Musiikkilääketieteen palkinto 2019 myönnettiin Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvaylle.

Tässä palkitun terveiset: 
"Musiikki ja ihmiskehon liike on aina kiinnostanut minua, ja siksi olenkin erityisen onnellinen saadessani yhdistää näitä Sibelius-Akatemian viulumusiikin professorin työssäni. Lukuisten omien loukkaantumisten seurauksena ja niistä kuntoutuneena olen saanut korvaamatonta apua Suomen musiikkilääketieteen johtavilta asiantuntijoilta. Yhteistyössä OMT-ft, musiikkifysioterapeutti Satu Palon kanssa olemme vuodesta 2011 lähtien pitäneet Sibelius-Akatemian viulun- ja alttoviulunsoiton opiskelijoille vuosittain toteutuvaa moniammatillista Viulistiklinikka-opintojaksoa luentojen ja yksilöllisten kontaktituntien merkeissä. Tavoitteena opintojaksolla on löytää tasapainoinen ja taloudellinen soittoasento mm. syvien tukilihasten, nivelten keskiasennon ja painovoiman käytön hyödyntämisen kautta. Edelleen ihmeissäni palkinnon myöntämisestä, sydämellinen kiitos!"

Réka Szilvay on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona eri puolilla maailmaa. Szilvay on tehnyt myös radio- ja televisionauhoituksia monessa Euroopan maassa ja julkaissut kaksi levyä. Helsingissä syntynyt Réka Szilvay on opiskellut viulunsoittoa ensin Itä-Helsingin Musiikkiopistossa isänsä Géza Szilvayn ohjauksessa ja sittemmin Sibelius-Akatemiassa professori Tuomas Haapasen johdolla ja 1992-98 Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan professori Gerhard Schulz. Vuonna 2006 Réka Szilvay nimitettiin viulunsoiton professoriksi Sibelius-Akatemiaan.

Instrumenttien puhdistusohjeet COVID-19-epidemian aikana

Instrumenttien puhdistusohjeet COVID-19-epidemian aikana

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on hyvä puhdistaa soitin säännöllisesti. Jos samaa soitinta käyttää toinen tai useampi soittaja, on soittimen pinnat puhdistettava ennen soittamista ja  jokaisen soittimen käyttäjän jälkeen.

Jos kyseessä on puhallinsoitin, soitin puhdistetaan normaaliin tapaan eritteistä ja lisäksi soittimen osat puhdistetaan kaikilta pinnoiltaan huolellisesti alkoholipitoisella desinfiointiaineella ja annetaan soittimen levätä vähintään 72 h ennen kuin uusi soittaja käyttää soitinta. Hengitystieoireisena tai koronapositiivisena ei soitinta pitäisi käsitellä viruksien leviämisen välttämiseksi.

Peruutettu: Mind Meets Art 15.4.2020

Mind Meets Art  15.4.2020 tapahtuma peruutettiin  COVID-19 epidemian vuoksi

Tapahtuman tiedot:

Psykiatrian Tutkimussäätiö ja Suomen Kansallisooppera ja -baletti järjestävät mielen, taiteen, johtajuuden sekä hyvinvoinnin teemoja käsittelevän luento- ja keskustelutilaisuuden: Mind meets Art Kansallisoopperan Alminsalin lämpiössä 15.4.2020.

Tilaisuudessa puhuvat kirjailija-ohjaaja Juha Hurme, Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja henkilöstöpäällikkö Hanna Fontana sekä sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola.

Luento-ohjelman lisäksi osallistujilla on mahdollisuus varata lippu illan oopperaesitykseen COW. Pyydämmekin ilmoittautumaan ja varaamaan paikan 27.2.2020 mennessä.:

http://www.psykiatriantutkimussaatio.fi/index.php/2019/12/27/mind-meets-art-15-4-2020/?fbclid=IwAR0T2FPtLFqi9XZrYKNSFuXG-Zho-iOVqSXU3SG2ugHZsDQ3pYVQ2V-rax   

https://www.facebook.com/events/kansallisooppera-finnish-national-opera/mind-meets-art/557053531605952/      

Musiikkilääketieteen päivä 24.10.2020

OHJELMA 
9.30-10.00 Kahvit
10.00.-10.20 Alkusanat. Päivi Arjas, yhdistyksen puheenjohtaja
10.20-10.50 SMULY:n 20-vuotishistoriikki. Patrik Stenström, klarinetisti (SKO), Muusikko-lehden päätoimittaja 
10.50-11.30 Tinnitus. Teemu Viinikainen, jazzkitaristi 
11.30-12.00 Uni. Miikka Peltomaa, korva-, nenä- ja kurkkutautien 
erikoislääkäri 
12.00-13.15 Lounas
13.15-14.00 Pianotaiteilijan kokemuksia yhdistettynä Hyvinvointianalyysiin konserttiprosessissa. Jarmo Perttunen, LitT, THM, fysioterapeutti, opettaja & Heini Kärkkäinen pianisti ja 
pianopedagogi
14.00-14.30 Tauko, siirtyminen työpajoihin
14.30-15.00 1. Työpaja
15.00-15.15 Tauko
15.15- 15.45 2. Työpaja
15.45-16.00 Tauko
16.00-16.30 Kahvit
17.00-18.00 Konsertti Adrian Ibanez-Resjan, viulu ja Valeria Resjan, piano
18.15-19.15 Yhdistyksen vuosikokous

TYÖPAJAT: 
Mindfulness-työpaja, Suvi Granberg 
Palaudu pilateksella -työpaja, Emma Söderlund 
"Lattialta lentoon" -liikeimprovisaatiotyöpaja, Tarja Nyberg


HUOM! Etäosallistuminen on mahdollista luentoihin ja työpajoista vain Mindfulness- ja Pilates-työpajoihin!

Muusikon yläraaja -koulutus fysioterapeuteille 29.-30.10.2020

Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys (SOMTY) järjestää yhteistyössä SMULY ry:n kanssa Muusikon yläraaja -koulutuksen 29. - 30.10.2020 Metropolialla Helsingissä.

Muusikon yläraaja -kurssi on tarkoitettu kaikille muusikoiden kanssa työskenteleville tai muusikoiden ongelmista kiinnostuneille fysioterapeuteille. Myös lääkärit voivat osallistua koulutukseen. Kurssin laajuus on 1 op sisältäen kaksi lähiopetuspäivää ja etukäteislukemistoon tutustumisen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: SOMTY:n kurssikalenteri https://event.contio.fi/somty/Calendar/

Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistys tukee jäsentensä osallistumista koulutukseen 35 eurolla. Yhdistyksen jäsenmaksu on 25 euroa. Jos et ole vielä SMULY ry:n jäsen, liity jäseneksi täällä: https://www.smuly.fi/yhdistys/

Kurssille ilmoittautuneet SMULY ry:n jäsenet voivat hakea osallistumistukea toimittamalla tilinumeronsa ja kopion kurssimaksukuitista rahastonhoitaja Emma Söderlundille (emmalotta.levander(at)gmail.com). Tukisumma maksetaan koulutuksen (29.-30.10.2020) jälkeen.

SMULY:yn on perustettu uusi psykososiaalinen asiantuntijajaosto

Tämän vuoden aikana SMULY:n suurin kehittämishanke on ollut psykososiaalisen jaoston perustaminen. Jaoston tehtävänä on vastata entistä aktiivisemmin muusikoiden psyykkisiin ja sosiaalisiin haasteisiin somaattisen hoidon rinnalla. Tulemme syksyllä 2021 alkavassa pilottihankkeessamme täydentämään muun muassa muusikkopoliklinikan toimintaa tarjoten asiakkaille erillistä tukea psyykkisissä ja sosiaalisissa kysymyksissä. 

Somaattisten vaivojen rinnalla muusikkoa voivat kuormittaa esimerkiksi työmotivaatioon ja työssä jaksamiseen liittyvät kysymykset, esiintymisjännitys tai työilmapiiriin ja työyhteisön menettelytapoihin liittyvät tekijät. On tärkeää, että muusikko saa somaattisten vaivojensa rinnalla riittävästi psyykkistä tukea, jotta hän jaksaa motivoitua pitkäänkin kuntoutukseen. On myös tärkeää, että sairauslomalla ollut muusikko voi palata terveeseen ja kannustavaan työyhteisöön. 

Jaoston perustajia ovat SMULY:n edellinen puheenjohtaja, yliopistonlehtori Päivi Arjas, työterveyspsykologi Marjukka Laurola, viulisti-sosiaalipsykologi Päivi Rissanen, viulisti-valmistuva psykologi Helmi Kuusi, työnohjaaja-taidehallinnon ammattilainen Silja Nummi sekä SMULY:n nykyinen puheenjohtaja, väitöstutkija-työnohjaaja Pauliina Valtasaari. Tiedotamme jaoston toiminnasta syksyn kuluessa lisää.

Katso lisää kohdasta "Yhdistys" --> "Alajaostot"

Webinaari 26.8.2021 viulun asemoinnista ja tuista

SMULY järjestää webinaarin torstaina 26.8. klo 10.00. Fysioterapeutti ja musiikkipedagogi Eeva Hyytiäinen luennoi silloin Zoomissa aiheesta Viulun asemointi ja leuka- ja olkatuet viulistin soittoergonomiassa. Luennon kesto on n. 30 min jonka jälkeen on aikaa keskustelulle.

Ilmoittautuminen sähköpostitse 25.8.2021 mennessä osoitteeseen info(at)musiikkilaaketiede.fi. Zoom-linkki webinaariin sekä linkki luennosta tehtävään tallenteeseen lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautuneet voivat siis joko osallistua webinaariin livenä tai katsoa tallenteen jälkikäteen.

SMULY:n opintopäivä 30.10.2021 Lapinlahden Lähteessä

Vuosittainen Musiikkilääketieteen opintopäivä järjestettiin tänä syksynä Lapinlahden Lähteen auditoriossa (ent. Lapinlahden sairaala, Lapinlahdenpolku 8, Helsinki) 30.10.2021 klo 9-18.30. Samassa yhteydessä järjestettiin myös yhdistyksen vuosikokous.

Ohjelma alla.

OHJELMA 

9.00    Ilmoittautuminen

9.30-10.00 Aamukahvi

Striimi alkaa

10.00-10.15 Tervetuliaissanat. Pauliina Valtasaari, SMULY:n         puheenjohtaja

10.15-10.45 Onko muusikon kipu erilaista? Seppo Soinila, neurologian professori TY

10.45- 11.15 Muusikon kivun vaikutus työ- ja toimintakykyyn. Vakuutuslääketieteen näkökulma. Maija Haanpää, dosentti, ylilääkäri, vakuutusyhtiö Ilmarinen

11.15     Kehollinen harjoitus. Marjukka Laurola, luovien alojen työpsykologi PsM

11.30     Fyysisen kivun lievittäminen – Potilaan kohtaaminen ja vuorovaikutus. Vesa Suopanki, fysioterapeutti OMT, Orton. 

12.00     Lounas

13.30     Psyykkinen kipu. Marjukka Laurola, luovien alojen työpsykologi PsM

14.00     Orkesterimuusikon kipu. Psykososiaalinen näkökulma. Helmi Kuusi PsK, MuM, orkesterimuusikko HKO

14.30    Musiikkiesitys

14.45    Musiikki kivunhoidon osana. Anni Pitkäniemi PsM, tohtorikoulutettava HY

15.15    Vuosikokous

16.00    Kahvi

16.15    Paneelikeskustelu “Pedagoginen kipu” . 

                 Pirkko Simojoki, alttoviulisti, pedagogi, kapellimestari

                 Tarja Nyberg, kontrabasisti, pedagogi IHMO

                 Minna Huotilainen, kasvatustieteiden professori HY 

                 Eevi Hannonen, musiikinopiskelija, Sibelius-Akatemia 

                 Moderaattorina Sanna Saarinen, rehtori, Musiikkiopisto Juvenalia

17.00    Musiikkilääketieteen palkinto

Striimi loppuu

17.30    Historiakierros Lapinlahden sairaalassa (kesto 60-90 min)

SMULY:n hallitus 2021 valittu

Yhdistyksen vuosikokouksessa 24.10.2020 valittiin SMULY:lle hallitus vuodelle 2021. Hallitukseen valittiin Pauliina Valtasaari, Emma Söderlund, Seppo Soinila, Aurora Heickell, Tarja Nyberg, Tuomo Niemelä, Eeva Hyytiäinen, Sanna Saarinen ja Helmi Kuusi.  Hallituksen järjestäytymiskokouksessa 19.11.2020 hallitus valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Pauliina Valtasaaren, varapuheenjohtajaksi Seppo Soinilan ja kokoussihteeriksi Sanna Saarisen. Emma Söderlund jatkaa rahastonhoitajana ja Aurora Heickell jäsensihteerinä. Onnea uudelle hallitukselle!

Musiikkilääketieteen palkinto 2021 musiikkifysioterapeutti Satu Palolle

Satu Palo on työskennellyt muusikkojen fysioterapian parissa jo 15 vuoden ajan. Moni ammattimuusikko ja musiikin opiskelija on saanut hänen vastaanotoltaan paitsi asiantuntevaa hoitoa, kuntoutusta ja neuvoa, myös empaattisen kanssakulkijan rinnalleen. Hän on tehnyt aktiivista työtä muusikkojen terveyden edistämiseksi muun muassa Sibelius Akatemian viulisti- ja huilistiklinikoilla, Helsingin Konservatoriossa sekä Tampere Chamber Music -festivaalin pianisti- ja viulistiklinikoilla. Satu on toiminut SMULY:n hallituksessa kahden kauden ajan 2013–2017 sekä puolitoista vuotta Musiikkitalon muusikkopoliklinikalla asiantuntijajäsenenä, 2012–2013. Satu on kunnioitettavalla tavalla kehittänyt musiikkifysioterapia-alaa toimimalla ohjaajana useiden muusikon fysioterapiasta kiinnostuneiden fysioterapiaopiskelijoiden työharjoittelussa, ollut laatimassa musiikkifysioterapeutin nykyisiä pätevyyskriteerejä sekä toimii musiikkifysioterapeutin erityispätevyyslautakunnan jäsenenä. Hän oli myös toisena kouluttajana Suomen ensimmäisessä muusikon fysioterapia-aiheisessa koulutuksessa syksyllä 2020. Satu tekee jatkuvasti aktiivista yhteistyötä orkestereiden, soitonopettajien ja musiikkioppilaitosten kanssa muusikkojen hyvinvoinnin edistämiseksi ja soittoperäisten vaivojen ennaltaehkäisemiseksi.

Sadun tervehdys:

"Olen kiitollinen jokaisesta muusikosta, jonka olen kohdannut, sillä he ovat opettaneet minulle niin paljon ja tehneet työstäni innostavaa ja merkityksellistä. Jokainen heistä saa osansa tästä palkinnosta!"

Paljon Onnea, Satu!

SMULY:n hallituksen kokoonpano kaudelle 1.9.2021-31.8.2022

SMULY:n vuosikokous on 30.10. Musiikkilääketieteen opintopäivänä valinnut hallitukseen kolme uutta jäsentä!

Jäsenet ovat: unilääketieteeseen erikoistunut työterveyshuollon erikoislääkäri ja psykoterapeutti Helena Aatsinki, kirurgian, ortop. ja traumatol. erikoislääkäri Mickael Parviainen ja sosiaalipsykologi, työyhteisösovittelija ja muusikko Päivi Rissanen. Paljon onnea uusille jäsenille!

Hallitus haluaa kiittää Emma Söderlundia, Aurora Heickelliä ja Tarja Nybergiä antoisista hallitusvuosista! Kanssanne on ollut todella antoisaa tehdä työtä muusikkilääketieteen ja muusikoiden hyväksi. Nöyrä kiitos ja kumarrus!

Hallituksessa jatkavat Pauliina Valtasaari, Seppo Soinila, Sanna Saarinen, Helmi Kuusi, Eeva Hyytiäinen ja Matti Peura.

SMULY:n säännöt päivitetty

Vuosikokouksessa lokakuussa 2021 hyväksytyt sääntömuutokset ovat voimassa ja löytyvät täältä:  Yhdistyksen säännöt | SMULY. Muutoksissa sääntöjä lähinnä muokattiin vastaamaan tätä päivää.