Ajankohtaista

Instrumenttien puhdistusohjeet COVID-19-epidemian aikana

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on hyvä puhdistaa soitin säännöllisesti. Jos samaa soitinta käyttää toinen tai useampi soittaja, on soittimen pinnat puhdistettava jokaisen soittimen käyttäjän jälkeen.

Jos kyseessä on puhallinsoitin, soitin puhdistetaan normaaliin tapaan eritteistä ja lisäksi soittimen osat puhdistetaan kaikilta pinnoiltaan huolellisesti alkoholipitoisella desinfiointiaineella ja annetaan soittimen levätä vähintään 72 h ennen kuin uusi soittaja käyttää soitinta. Hengitystieoireisena tai koronapositiivisena ei soitinta pitäisi käsitellä viruksien leviämisen välttämiseksi.

Mind Meets Art  15.4.2020 tapahtuma peruutettiin  COVID-19 epidemian vuoksi

Psykiatrian Tutkimussäätiö ja Suomen Kansallisooppera ja -baletti järjestävät mielen, taiteen, johtajuuden sekä hyvinvoinnin teemoja käsittelevän luento- ja keskustelutilaisuuden: Mind meets Art Kansallisoopperan Alminsalin lämpiössä 15.4.2020.

Tilaisuudessa puhuvat kirjailija-ohjaaja Juha Hurme, Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja henkilöstöpäällikkö Hanna Fontana sekä sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola.

Luento-ohjelman lisäksi osallistujilla on mahdollisuus varata lippu illan oopperaesitykseen COW. Pyydämmekin ilmoittautumaan ja varaamaan paikan 27.2.2020 mennessä.:

http://www.psykiatriantutkimussaatio.fi/index.php/2019/12/27/mind-meets-art-15-4-2020/?fbclid=IwAR0T2FPtLFqi9XZrYKNSFuXG-Zho-iOVqSXU3SG2ugHZsDQ3pYVQ2V-rax   

https://www.facebook.com/events/kansallisooppera-finnish-national-opera/mind-meets-art/557053531605952/      
Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2019 Miikka Peltomaalle

Muusikkojen liiton vuoden 2019 tunnustuspalkinto on myönnetty erikoislääkäri Miikka Peltomaalle merkittävästä työstä muusikkojen sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. 
Musiikkilääketieteeseen erikoistunut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa on edistänyt muusikkojen terveyttä ja hyvinvointia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Peltomaa on toiminut asiantuntijana useissa Muusikkojen liiton projekteissa sekä Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) tapahtumissa.

                                                                           Tapahtumat

Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikin ja tanssin yksikkö, Kuopion Konservatorio ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö järjestivät yhteistyössä Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistyksen kanssa vuosittaisen Musiikkilääketieteen päivän Kuopion Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa 5.10.2019. 

Ohjelma koostui asiantuntijapuheenvuoroista liittyen muusikon aistiterveyteen, nuorten musiikinharrastajien ergonomiaan, fyysisen harjoittelun ja musiikin yhteyksiin sekä digitaaliseen terveyteen. Luennoimassa olivat mm. musiikkifysioterapeutti Markku Riihinen, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen ylilääkäri Kai Savonen sekä Savonia-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori Anu Kinnunen, ft, TtM. 

Osa asiantuntijapuheenvuorojen esitysdioista löytyy Jäsensivuilta. Kirjaudu jäsensivuille omalla sähköpostiosoitteellasi ja valitsemallasi salasanalla.

                                           Musiikkilääketieteen palkinto 2019

Musiikkilääketieteen palkinto 2019 myönnettiin Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvaylle.

Tässä palkitun terveiset: 
"Musiikki ja ihmiskehon liike on aina kiinnostanut minua, ja siksi olenkin erityisen onnellinen saadessani yhdistää näitä Sibelius-Akatemian viulumusiikin professorin työssäni. Lukuisten omien loukkaantumisten seurauksena ja niistä kuntoutuneena olen saanut korvaamatonta apua Suomen musiikkilääketieteen johtavilta asiantuntijoilta. Yhteistyössä OMT-ft, musiikkifysioterapeutti Satu Palon kanssa olemme vuodesta 2011 lähtien pitäneet Sibelius-Akatemian viulun- ja alttoviulunsoiton opiskelijoille vuosittain toteutuvaa moniammatillista Viulistiklinikka-opintojaksoa luentojen ja yksilöllisten kontaktituntien merkeissä. Tavoitteena opintojaksolla on löytää tasapainoinen ja taloudellinen soittoasento mm. syvien tukilihasten, nivelten keskiasennon ja painovoiman käytön hyödyntämisen kautta. Edelleen ihmeissäni palkinnon myöntämisestä, sydämellinen kiitos!"

Réka Szilvay on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona eri puolilla maailmaa. Szilvay on tehnyt myös radio- ja televisionauhoituksia monessa Euroopan maassa ja julkaissut kaksi levyä. Helsingissä syntynyt Réka Szilvay on opiskellut viulunsoittoa ensin Itä-Helsingin Musiikkiopistossa isänsä Géza Szilvayn ohjauksessa ja sittemmin Sibelius-Akatemiassa professori Tuomas Haapasen johdolla ja 1992-98 Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan professori Gerhard Schulz. Vuonna 2006 Réka Szilvay nimitettiin viulunsoiton professoriksi Sibelius-Akatemiaan.