Teppo Särkämön luento Tampere Chamber Music -festivaalilla 27.1.2024

Maksuton luento lauantaina 27.1.2024 klo 12.00 Tampere-talolla:

Musiikin merkitys ikääntymisen ja aivoterveyden hoitamisessa

Helsingin yliopiston neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö esittelee uutta psykologian ja neurotieteen alan tutkimusta musiikin moninaisista vaikutuksista toimintakykyyn, hyvinvointiin ja aivoterveyteen. Luennolla pohditaan, miten musiikin avulla voidaan tukea tervettä ikääntymistä ja auttaa kuntoutumista ikääntymiseen liittyvissä neurologisissa sairauksissa.

Kesto n. 1 tunti. Muutokset mahdollisia. Luennolle on vapaa pääsy.

Luento toteutetaan SMULY ry:n, Tampere Chamber Musicin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistuotantona.

Luennoitsijasta: 

Teppo Särkämö työskentelee neuropsykologian apulaisprofessorina Helsingin yliopiston Psykologian ja logopedian osastolla ja Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä, jossa hän johtaa Musiikki, ikääntyminen ja kuntoutus -tutkimusryhmää. Särkämö väitteli psykologian tohtoriksi v. 2011 ja sai psykologian dosentuurin v. 2014 Helsingin yliopistossa. Yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa Särkämö selvittää neuropsykologisia, fysiologisia ja aivokuvantamismenetelmiä käyttämällä (i) miten ikääntyminen ja aivosairaudet, kuten aivoverenkiertohäiriöt, aivovammat ja muistisairaudet, vaikuttavat kykyyn havaita, kokea ja tuottaa musiikkia, (ii) miten säännölliset musiikkiharrastukset ja musiikkipohjainen kuntoutus edistävät kognitiivista, kielellistä ja motorista toimintakykyä sekä emotionaalis-sosiaalista hyvinvointia terveessä ikääntymisessä ja neurologisessa kuntoutuksessa ja (iii) mihin mekanismeihin musiikin kuntouttava vaikutus aivoissa perustuu. Särkämö on urallaan julkaissut yli 100 tutkimusartikkelia ja saanut merkittäviä kansainvälisiä palkintoja ja
tutkimusrahoitusta.

Tampere Chamber Music on kamarimusiikkia, tanssia ja tiedettä yhdistelevä festivaali, joka tarjoaa kävijöille keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista. Festivaalin päävieras on pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen. Koko festivaaliohjelma löytyy täältä.